Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Meerderjarig

Ben je meerderjarig en slachtoffer van seksueel geweld - nu en/of vroeger?

Dan kan ook jij terecht bij Nupraatikerover.be!

Sinds juli 2021 slaan de hulplijnen 1712 en Nupraatikerover.be de handen in elkaar en verzorgen we samen een aanbod voor slachtoffers van seksueel geweld. 1712 neemt onthaal, vraagverheldering en doorverwijzing op zich. Nupraatikerover.be biedt online anonieme trajecten aan.

Hoe verloopt een online traject bij Nupraatikerover?

Via de chat gaan we in gesprek en zoeken we samen uit wat wij voor jou via de chat kunnen betekenen. Sommige oproepers willen hun verhaal (voor de eerste keer) brengen, sommigen hebben concrete vragen, anderen willen vooral spreken over de impact van seksueel geweld op hun huidig functioneren. 

Als je meer dan één keer komt chatten, dan kan je terecht bij dezelfde hulpverlener. Zo kunnen we een online traject aangaan. In dit traject geven we o.a. heel wat psycho-educatie over de mogelijke gevolgen van seksueel geweld en zoeken we samen naar wat jij nodig hebt om hiermee om te gaan.

Wat erna?

Mogelijks kan je verder na een aantal chatgesprekken waarin je op jouw tempo je verhaal hebt kunnen brengen, psycho-educatie en informatie hebt gekregen over de mogelijke gevolgen van seksueel geweld. Na een 10-tal chatgesprekken ronden we ons traject af. 

Soms is er meer nodig dan enkel online hulpverlening. We zoeken samen naar doorverwijsmogelijkheden en bekijken wat jou kan helpen om de stap naar vervolghulp te zetten.

Het verhaal van Sarah (27 jaar)

Sarah heeft seksueel geweld meegemaakt door haar oom van haar 9 jaar tot 12 jaar. Toen ze 12 jaar was, heeft ze het aan haar ouders verteld. Deze hebben ervoor gezorgd dat ze niet meer alleen was met haar oom, maar het onderwerp was op andere vlakken taboe in het gezin en de familie. Sarah heeft zich jaren gestort op haar studies en haar sport. Sinds ze gaat werken voelt Sarah zich afglijden in een depressie.

Ze heeft professionele hulp gezocht en volgt psychotherapie sinds een jaar. In de therapie hebben ze het vooral over haar gevoelens in het hier en nu, maar Sarah wil de stap zetten naar het ter sprake brengen van het misbruik door haar oom. Praten over het trauma is echter onmogelijk voor haar. Sarah komt naar de chat met de vraag hoe ze deze drempel over kan. We bespreken verschillende thema’s in het chattraject zoals schuld, schaamte, taboe en angst voor de reactie van de therapeut.

Het verhaal van John (41 jaar)

John heeft in zijn jeugd bepaalde dingen meegemaakt waar hij eigenlijk liever niet in detail over spreekt. Een vriend aan huis heeft misbruik gemaakt van zijn vertrouwen en er zijn dingen gebeurd die niemand zou mogen meemaken. Hij draagt dit nog altijd me zich mee, ondanks jaren geprobeerd te hebben om het te vergeten.

Sinds kort zit hij in een relatie met een zorgzame partner. John heeft echter moeite met intimiteit en aanrakingen van zijn partner zijn een trigger voor herbelevingen en nachtmerries. John vindt van zichzelf dat hij overdrijft en kan niet begrijpen waarom dit jaren later opnieuw naar boven komt. We besteden op de chat veel aandacht aan het duiden van de mechanismen en processen die hierachter zitten en geven erkenning voor het onrecht dat hem is aangedaan. John wil zijn partner op de hoogte brengen van de traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd. We bereiden dit gesprek samen met hem voor.

Verhaal van X (26 jaar)

X werd niet lang geleden tijdens het uitgaan slachtoffer van seksueel geweld. Dit was in het verleden spijtig genoeg ook al gebeurd. Het recente voorval brengt heel wat pijnlijke herinneringen naar boven. X kan zich niet meer concentreren en is bang om de kamer te verlaten. Wanneer iemand de trap op wandelt of bij plotse geluiden schrikt die op. X weet niet wat hen overkomt en zoekt antwoorden.

De vraag “kan ik hier nog van af geraken?” spookt door hun hoofd. Op de chat voelt X zich veilig, omdat het een anonieme plek is, toegankelijk vanuit hun slaapkamer. We spreken over wat X voelt en vreest, het heden en hun dromen. We helpen X begrijpen wat hen is overkomen en hoe die gebeurtenissen nu nog een invloed kunnen hebben. We bespreken ook welke opties X heeft om opnieuw controle te krijgen over het leven en welke hulp er bestaat.