Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Verwaarlozing

Wat is verwaarlozing?

Verwaarlozing is een heel breed begrip. Het gaat om dingen die je ouders of de mensen die voor jou zorgen niet doen, terwijl we dat wel van hen verwachten.

Omdat die zorg ontbreekt, kunnen we dat niet vastgrijpen en merken veel mensen de verwaarlozing niet op.

Hoor je thuis bijvoorbeeld nooit lieve woorden, krijg je geen knuffels, aandacht of respect? Dan spreken we over verwaarlozing. Krijg je geen eten, leven jullie op straat of krijg je de medicijnen niet die je nodig hebt? Ook dat zien we als verwaarlozing.

Wat kan je doen?

Praat erover. We zijn er voor jou. Laat je vooral niet afschrikken door definities of verhalen.

Op jouw tempo kunnen we via de chatbox samen nadenken over je situatie. Je kan je hart luchten door in kleine stapjes jouw verhaal te vertellen.

Je hebt recht op een luisterend oor.

Verhaal van Jolien (14 jaar)

Jolien is een meisje van 14 jaar die moet opboksen tegen haar kleine zus voor de aandacht van hun mama. Onlangs was er thuis ruzie en deed haar moeder een uitspraak die Joliens hart in twee heeft gebroken: Jolien betekent niets meer voor haar mama. Ze had dit al aangevoeld, maar de woorden deden haar ontzettend veel pijn. Nu denkt Jolien eraan om thuis weg te lopen, zodat haar mama haar geen pijn meer kan doen. Jolien is radeloos en zoekt hulp via de chatbox Nupraatikerover.

Het verhaal van Larissa (16 jaar)

“Waarom doen mijn mama en stiefpapa niets voor mij?” is een vraag waar Larissa al een tijdje mee rondloopt. De frigo is leeg, haar brooddoos soms ook. Als er geld binnenkomt dan gaat dat naar drugs voor haar mama en stiefpapa. Misschien is het Larissa’s eigen schuld, denkt ze. Ze reageert ook altijd boos wanneer mama giechelend binnenkomt. Anderzijds heeft ze ook zo’n honger en haar moeder begrijpt dat niet. Ze schaamt zich voor haar vriendinnen op school, die denken dat ze aan het diëten is. Larissa is heel bang dat ze van mama wordt weggenomen als ze haar verhaal tegen iemand zou vertellen, want ze ziet haar mama graag. Bij Nupraatikerover vertelt Larissa voor het eerst haar verhaal.

Meisje als slachtoffer van verwaarlozing

Crimineel gedrag

Eetstoornis

Mijn brooddoos is vaak leeg

Ik ben vaak ziek

Nood aan warmte, liefde of aandacht

Verwaarlozing

Waarom ziet niemand mij graag?

Geen mooie kleren

Volwassenen vertrouw ik niet

Ik zou liever in een ander gezin wonen

Rondzwerven

Ik besta niet voor hen

Eenzaamheid