Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Mishandeling

Wat is mishandeling?

Wanneer je ouders, voogden of opvoeders je pijn doen met woorden of hun gedrag noemen we dat mishandeling. Sommige volwassenen slaan elkaar of hun kinderen, anderen lachen hun kinderen uit. Vaak is er geen duidelijke reden voor ouders om hun kind pijn te doen, maar het kan ook zijn dat je niet begrijpt waarom ze zichzelf in geweld verliezen.

Wat kan je doen?

Praat erover. We zijn er voor jou.

Op jouw tempo kunnen we via de chatbox samen nadenken over de situatie. Je kan je hart luchten door in kleine stapjes jouw verhaal te vertellen.

Je hebt recht op een luisterend oor.

Wat zijn de gevolgen?

Als iemand je pijn doet, zorgt het ervoor dat je niet goed in je vel zit. Hoe kan je dit merken?

 • enge dromen
 • niet goed slapen
 • je bent heel stil
 • je voelt je alleen
 • snel boos worden
 • veel ruzie maken zonder dat je goed weet waarom
 • hoofdpijn of buikpijn
 • je bent bang dat het straks terug kan gebeuren
 • je durft er met niemand over te praten
 • schaamte
 • je denkt dat niemand je gaat geloven

Het verhaal van Fatima (14 jaar)

Een tijdje geleden was er een grote ruzie bij Fatima thuis. Ze wilde weggaan met vrienden, maar haar papa wilde dit niet. Hij begon te roepen en verweet Fatima dat ze respectloos was. Ook dreigde hij om haar te slaan, dat doet hij wel vaker als hij kwaad wordt. Thuis voelt Fatima zich soms onveilig. Wat als haar papa zijn geduld verliest en hij haar effectief zou slaan? Bij haar moeder vindt Fatima meer liefde, maar ze durft niet tegen haar vader in te gaan. Met haar vrienden wil Fatima er niet over praten, omdat ze toch niets aan haar situatie zouden kunnen veranderen. Daarom doet ze voor het eerst haar verhaal bij Nupraatikerover.

Het verhaal van Joris (15 jaar)

Joris is een 15 jarige jongeman. Wanneer hij slechte punten heeft op school dan slaan zijn mama en papa hem. In het begin lachte zijn vader hem uit als hij begon te wenen wanneer hij geslagen werd. “Had hij echt zo’n zwakke zoon opgevoed?” zei hij dan.
Ondertussen leerde Joris hoe hij zich sterk kon houden en weent hij niet meer. Joris weet niet meer wat te doen, op school kan hij nog steeds niet volgen. Hij wil dat het slaan stopt en bezoekt de chatbox Nupraatikerover in zijn zoektocht naar een oplossing. Het eerste dat we hem zeiden? Over je zorgen durven praten of chatten zien wij eerder als een sterkte dan een zwakte.

Kind met letsel als slachtoffer van mishandeling

Ik word snel boos of agressief

Brandwonden

Laag zelfbeeld

Blauwe plekken

Ik ben de pijn al gewend

Ik vlucht als ik kan

Ik mag nooit naar school

Mishandeling

Ik schaam me dood

Veel huilen

Ik wil thuis weg

Riemslagen

Ik ben bang voor mijn broer en zus