Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Mishandeling

Wat is mishandeling?

Wanneer je ouders je pijn doen of pesten noemen we dat mishandeling. Sommige mama’s en papa’s slaan elkaar of hun kinderen, anderen lachen hun kinderen uit. Soms is er een duidelijke reden voor ouders om hun kind pijn te doen, maar het kan ook zijn dat je niet begrijpt waarom ze zichzelf in geweld verliezen.

Als iemand je pijn doet, zorgt het ervoor dat je niet goed in je vel zit. Misschien heb je enge dromen en slaap je niet goed. Misschien ben je heel stil en voel je je heel alleen. Je wordt snel boos of je maakt veel ruzie en je weet niet goed waarom. Je kan ook hoofdpijn of buikpijn hebben. Dikwijls ben je bang dat het straks terug kan gebeuren.

Je durft er met niemand over te praten. Je voelt je beschaamd en je denkt dat niemand je gaat geloven.

Wat kan je doen?

Praat erover. We zijn er voor jou.

Op jouw tempo kunnen we via de chatbox samen nadenken over de situatie. Je kan je hart luchten door in kleine stapjes jouw verhaal te vertellen.

Je hebt recht op een luisterend oor.

Het verhaal van Aïsha (13 jaar)

Twee jaar geleden vluchtte Aïsha met haar gezin naar België. Sindsdien merkt Aïsha dat haar vader veranderd is, soms herkent ze hem zelfs niet meer. Haar vader vindt geen werk, het is moeilijk om de nieuwe taal te leren en hij mist zijn thuisland enorm. Daardoor is er veel stress in Aïsha’s gezin. Iedere vrijdagavond komen papa’s Belgische vrienden bij Aïsha thuis drinken. Haar mama kan het niet vinden met papa’s nieuwe vrienden, maar wanneer haar vader gedronken heeft dan wordt hij een andere man.
Op sommige momenten slaan zijn stoppen door en doet Aïsha’s papa haar mama pijn. Vanuit haar slaapkamer hoort Aïsha haar papa en mama dan roepen naar elkaar. Ze wil haar mama helpen, maar ze weet niet hoe en ze is ook bang dat papa haar mama nog harder zou aanpakken. ’s Nachts herbeleeft ze die eindeloze vrijdagavonden, die nachtmerries zijn uitputtend. Met haar hoofd vol gedachten en verdriet, zoekt ze hulp via Nupraatikerover.

Het verhaal van Joris (15 jaar)

Joris is een 15 jarige jongeman. Wanneer hij slechte punten heeft op school dan slaan zijn mama en papa hem. In het begin lachte zijn vader hem uit als hij begon te wenen wanneer hij geslagen werd. “Had hij echt zo’n zwakke zoon opgevoed?” zei hij dan.
Ondertussen leerde Joris hoe hij zich sterk kon houden en weent hij niet meer. Joris weet niet meer wat te doen, op school kan hij nog steeds niet volgen. Hij wil dat het slaan stopt en bezoekt de chatbox Nupraatikerover in zijn zoektocht naar een oplossing. Het eerste dat we hem zeiden? Over je zorgen durven praten of chatten zien wij eerder als een sterkte dan een zwakte.

Kind met letsel als slachtoffer van mishandeling

Ik word snel boos of agressief

Brandwonden

Laag zelfbeeld

Blauwe plekken

Ik ben de pijn al gewend

Ik vlucht als ik kan

Ik mag nooit naar school

Mishandeling

Ik schaam me dood

Veel huilen

Ik wil thuis weg

Riemslagen

Ik ben bang voor mijn broer en zus