Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Seksueel geweld

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die je vaak in de media ziet verschijnen, maar wat wordt er nu juist mee bedoeld?

Wanneer iemand je dwingt tot seksueel contact noemen we dat seksueel geweld. Het kan gaan over aanrakingen op een plaats die je niet fijn vindt zoals je borsten, tussen je benen, aan je schaamstreek of je piemel.

We spreken ook van seksueel geweld als iemand je vraagt om jezelf uit te kleden, zowel live als via foto’s of je webcam, of wanneer je wordt gedwongen om naar seks of foto’s van seks te kijken.

Wat kan je doen?

Praat erover. We zijn er voor jou. Laat je vooral niet afschrikken door definities of verhalen, ook jouw verhaal telt.

Op jouw tempo kunnen we via de chatbox samen nadenken over je situatie. Je kan je hart luchten door in kleine stapjes jouw verhaal te vertellen.

Je hebt recht op een luisterend oor.

Verhaal van Ano (15 jaar)

Bij de ouders van Ano werd het huis vernieuwd en kwamen er regelmatig werkmannen langs. Ano voelde zich goed bij één van hen, hij maakte vaak mopjes en gaf haar een bijzonder gevoel. Toen hij alleen aan het werk was, vroeg hij of hij haar mocht kussen. Ze wist niet goed wat ze moest denken. Een deel van haar wilde dit wel, een ander deel vond dit niet oké. Ze liet het gebeuren en de weken daarop verlangde hij steeds meer van haar. Ze vond het spannend, maar het voelde ook fout. Ze had het gevoel dat hij heel kwaad zou worden als ze zou weigeren, wat moest ze doen? Op een dag besliste ze om het aan iemand te vertellen en zocht antwoorden bij Nupraatikerover.

Het verhaal van Leyla (17 jaar)

Toen Leyla vijf jaar was, kwam haar nonkel vaak bij ons thuis. Hij gaf haar vaak aandacht, kwam met haar spelen. Leyla genoot van de momenten waarop haar nonkel bij hen thuis was. Op een dag kwam hij in Leyla’s slaapkamer. Hij deed de deur op slot en deed zijn broek af. Leyla was bang en kon niet meer bewegen. Ze deed haar handen voor haar ogen. Toen hij klaar was, zei hij dat ze dit nooit aan iemand mocht vertellen. Nadien gebeurde dat steeds vaker wanneer hij bij Leyla’s gezin op bezoek kwam. Ze heeft nooit begrepen wat het juist was wat er gebeurde.

Triest meisje als slachtoffer van seksueel geweld of seksueel misbruik

ik heb geen honger meer

Verkrachting

Ik ben bang als hij thuis is

Ik zei niet 'nee'

Ik mag het niet vertellen

Ben ik misbruikt?

Aanranding

Seksueel geweld

Ik schaam me dood

Wisselende emoties

Slapen is moeilijk

Ik ben bang om alleen te zijn

Het is mijn schuld