Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Seksueel geweld

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die je vaak in de media ziet verschijnen, maar wat wordt er nu juist mee bedoeld?

Wanneer iemand je dwingt tot seksueel contact noemen we dat seksueel geweld. Het kan gaan over aanrakingen op een plaats die je niet fijn vindt zoals je borsten, tussen je benen, aan je schaamstreek of je piemel.

We spreken ook van seksueel geweld als iemand je vraagt om jezelf uit te kleden, zowel live als via foto’s of je webcam, of wanneer je wordt gedwongen om naar seks of foto’s van seks te kijken.

Wat kan je doen?

Praat erover. We zijn er voor jou. Laat je vooral niet afschrikken door definities of verhalen, ook jouw verhaal telt.

Op jouw tempo kunnen we via de chatbox samen nadenken over je situatie. Je kan je hart luchten door in kleine stapjes jouw verhaal te vertellen.

Je hebt recht op een luisterend oor.

Verhaal van Michelle (15 jaar)

Michelle vertelt op de chatbox dat er thuis dingen gebeuren die niet oké zijn. Het gaat over haar papa … Op haar 12 jaar was Michelle vaak alleen thuis met hem. De eerste keer was in de badkamer, hij vroeg haar om hem een plezier te doen. Hij deed haar kleren uit en vroeg om zijn kleren uit te doen. Ze wist niet wat er gebeurde. Sindsdien gebeurt het bijna elke keer als haar mama niet thuis is. Bij Nupraatikerover doet Michelle voor de eerste keer haar verhaal.

Het verhaal van Leyla (17 jaar)

Toen Leyla vijf jaar was, kwam haar nonkel vaak bij ons thuis. Hij gaf haar vaak aandacht, kwam met haar spelen. Leyla genoot van de momenten waarop haar nonkel bij hen thuis was. Op een dag kwam hij in Leyla’s slaapkamer. Hij deed de deur op slot en deed zijn broek af. Leyla was bang en kon niet meer bewegen. Ze deed haar handen voor haar ogen. Toen hij klaar was, zei hij dat ze dit nooit aan iemand mocht vertellen. Nadien gebeurde dat steeds vaker wanneer hij bij Leyla’s gezin op bezoek kwam. Ze heeft nooit begrepen wat het juist was wat er gebeurde.

Triest meisje als slachtoffer van seksueel geweld of seksueel misbruik

ik heb geen honger meer

Verkrachting

Ik ben bang als hij thuis is

Ik zei niet 'nee'

Ik mag het niet vertellen

Ben ik misbruikt?

Aanranding

Seksueel geweld

Ik schaam me dood

Wisselende emoties

Slapen is moeilijk

Ik ben bang om alleen te zijn

Het is mijn schuld