Dekstop

Symbool tekstballon

Tablet + mobiel

Symbool chatgesprek

Twijfel je nog?

Wij zijn er om te luisteren

Veel jongeren geven op de chat aan dat ze zich schamen om wat er met hen gebeurt. Ze zijn bang of onzeker. Sommigen vinden dat wat er gebeurt of gebeurd is hun schuld is. Dit gevoel kan hen vaak blokkeren om iemand te vertellen wat ze meemaken. Wij vinden dat de verantwoordelijkheid van de mishandeling of het seksueel geweld altijd bij de dader ligt. We vinden dat niemand het verdient om dit mee te maken en willen samen zoeken naar verandering.

Werking van Nupraatikerover

Het vraagt moed

Het vraagt moed om aan iemand te vertellen dat het niet goed gaat thuis of dat je seksueel geweld hebt meegemaakt. We horen op de chat soms van jongeren deze ideeën:

  • Ze zullen weten wie ik ben en dan weten ze wat ik meemaak
  • Ze zullen mij een freak vinden
  • Ze zullen vinden dat het mijn fout is
  • Ze zullen dingen in mijn plaats beslissen
  • Ze zullen me vies vinden

Weet dat dit gedachten zijn en niet de waarheid. Wij zijn er om te luisteren, samen te zoeken naar verandering en niet om te oordelen over jou.

Op jouw tempo

Seksueel geweld en mishandeling gaat vaak gepaard met nare gevoelens zoals het gevoel van controleverlies en onmacht. Weet dat we op de chat op jouw tempo chatten, dat jij mag beslissen wat je wel en niet aan ons vertelt en dat je kan terugkomen wanneer jij dat wil.

Spreken vraagt niet alleen moed, het is ook niet altijd gemakkelijk om de woorden te vinden. We merken dat veel jongeren hier in het begin moeite mee hebben. Ze vertellen ons ook dat ze nadien blij zijn dat ze de stap durfden te zetten. Spreken is vaak een belangrijke eerste stap om jouw situatie te verbeteren. Het lucht op om te vertellen, om je verhaal te delen. En praten betekent ook hulp. Hulp betekent mogelijk verandering.

Weet ook dat je niet de enige bent

Veel jongeren willen het graag alleen oplossen. Het blijkt vaak erg moeilijk om dit alleen te stoppen. In onze gesprekken luisteren we naar jou en zoeken we samen naar een oplossing.
Eén doel staat voorop: jij moet je terug veilig kunnen voelen.

#mishandeling
Ik hou me altijd sterk en ween nooit als ze me slaan, want dan lijk ik zwak

Joris, 15 jaar

#verwaarlozing
Ik begrijp niet waarom ze mij zo kunnen behandelen

Larissa, 18 jaar

#seksueelgeweld
Het is spannend, maar het voelt ook fout

Ano, 15 jaar